Spis nagrodzonych




Grupa X

Artykuły spożywcze i niektóre działy przemysłu ludowego


Obrady sędziów odbyły się w 31 sierpnia i 2 września 1909.

Sędziowie:

Mutniańskiego (przewodniczący), Bączkowskiego (sekretarz), Lutosławskiego Józefa, Prądzyńskiego, Pawenczkowskiego, Merchelskiego, Dziewickiego i Goldmana był następujący.

Dyplom uznania:

  • Browarowi E. Reych i Synowie w Warszawie, - za doborowe piwo.
  • Rektyfikacji Warszawskiej, potwierdzenie poprzednie nagrody.

Medale złote:

  • Myszkowskiemu w Kaliszu za wyroby wyborowego chleba w kilku gatunkach, oraz inne wyroby piekarskie i pierniki, zaś kierownikom: Piotrowi Wojtkiewiczowi i Michałowi Skibińskiemu wyrazić podziękowanie za wzorowe prowadzenie wyrobu.
  • Witoldowi Sobolewskiemu S-ka w Warszawie, za karmelki i cukry.
  • Zakładom przemysłowym „Wola Krzysztoporska”, za ogólną produkcję przemysłu spożywczo-rolnego.
  • I. W. Muśnickiemu i S-ka, - jako reprezentantowi firmy „Laferme” podziękować za staranne urządzenie wystawy produktów rzeczonej firmy, - a towarzystwu ta bacznej fabryki „Laferma” potwierdzić wszystkie poprzednio przyznane nagrody.
  • Tow. M. Szumilin, za staranny dobór różnych mieszanek herbat, Chińskiej, Ceylońskiej i Jawskiej.
  • Ferdynand Bohn. - Za fabrykacje cykorji.
  • Firmie Szteinhagen i Wüosche w Kłomnicach za fabrykację cykorji.
  • Firmie Józef Werner, Cyrański i S-ka - za wyborowe konserwy warzywne i owocowe.
  • Franciszkowi Braulińskiemu w Piotrkowie - za piwo.
  • Adamowi Branickiemu z Sosnowca.
  • Browarowi K. Szwede w Częstochowie.
  • Browarowi sukcesorów Franciszka Braulińskiego, - za piwo.
  • Sercarzowi w Będziniu - za piwo.

Medale srebrne duże:

  • Fabryce tabacznej „Noblesse”, i potwierdzić przyznane poprzednio nagrody.
  • Warszawskiej fabryce octu spirytusowego „Monopol”.
  • Cezaremu Białkowskiemu, za wina bessarabskie.
  • Uwzględniając wskazówki urzędu zgromadzenia starszych cechu majstrów wędliniarzy, udzielone w liście z dnia 25 sierpnia r.b. No 76 komitetowi wystawy, postanowiono Bolesławowi Rajszycowi za wyroby masarskie wielki medal srebrny.
  • Juljanowi Pleskaczyńskiemu za wyroby masarskie.
  • Medal srebrny mały.
  • Fabryce octu K. Willand w Warszawie - za octy.
  • Franciszkowi Białowonsowi, - za wyroby mączne.
  • M. Grodzińskiemu z Warszawy, za wyroby mączne.
  • Wiktor Matyjewicz „Molinari Kawa” za kawę paloną.
  • Fabryce konserw z jarzyn, owoców i mięsa „Prosna” w Kaliszu, - za konserwy.
  • List pochwalny:
  • Zytnickiemu - za wyrób kawy.
  • Fabryce pierników „Pszczółka” i cukierni Feliksa Michotek - za pierniki.
  • Franciszkowi Sobczyńskiemu z Woli Krzysztoporskiej - za wina owocowe.
  • Młynowi walcowemu „Marceli” sukcesorów M. Kowalskiego w Krzepicach - za wyroby mączne.
  • Marcie Kędzierzawskiej, właścicielce kobiecej miodosytni i fabryki win owocowych.
  • Podziękowania.
  • W. Michałowskiemu w Opolu, - za udział w wystawie.
  • Jego Cesarskiej Wysokości Arcyksięciu Reinerowi,- za udział w wystawie i przedstawienie obfitych wyrobów.
  • B. Kasprowiczowi w Gnieźnie - za udział w Wystawie.
  • M. Neznalowi, - za udział w wystawie.
  • Firmie Szwarce i Słucki - za udział w wystawie.
  • W sprawie kawy zdrowotnej Wolnego pod nazwą „Teroza” - zaproponować komitetowi wystawy odesłać produkt ten do zbadania w laboratorjum przy Muzeum Przemysłu i Rolnictwa w Warszawie po zbadaniu zaś powołać do ostatecznej oceny.
  • P. Jankowskiemu potwierdzić poprzednio przyznaną nagrodę.
  • W dodatkowym „jury” spożywczym sąd, złożony z pp.: inż. Tadeusza Fijałkowskiego, Kazimierza Reklewskiego, Alfonsa Bogusławskiego, St. Ostrowskiego i K. Stefanickiego, po obejrzenia i wypróbowaniu pierników firmy „Meteor” w Żytomierza i konserw firmy „Prosną” w Kalisza, - uchwalił przyznanie następujących nagród:

Medale złote:

  • Firmie „Meteor” w Żytomierzu - za wyborowe pierniki
  • firmie „Prosna” w Kalisza - za bardzo dobre konserwy owocowe i jarzyny.